Cimitirul Ciumaților sau Cimitirul dintre goruni

Cimitirul ciumaților sau cimitirul dintre goruni, din Vama, (Țara Oașului), este unic în România și neexploatat turistic. Vechi de sute de ani, din vremurile ciumei negre ce a luat milioane de suflete în toată Europa, cimitirul e unic nu numai prin amplasare în mijlocul pădurii dar și prin vecinătăți. Cimitirul ciumaților este într-un complex de cimitire de diverse etnii și religii. Situat între cimitirul evreiesc și cel maghiar, pe locul împărțit de biserica ortodoxă și cea catolică, cimitirul îți dezvăluie o imagine greu de șters din memorie. Printre gorunii (acum rari), sub covorul de frunze, la fiecare doi pași riști să calci pe o ridicătură de pământ.

„Forma mormintelor se vede cel mai bine primăvara, aici au fost cândva îngropați oamenii în timpul ciumei. Era chiar și o casă în pădure unde erau scoși din sat cei bolnavi. Am auzit și eu de la bătrânii din sat. Mormintele sunt din 2 în 2 metri dar nu mai au cruci. Au putrezit. Descendenții celor răposați n-au mai îngrijit mormintele pentru că au făcut un cimitir nou, mai sus, și acolo și-au îngropat bunicii și părinții. le-au îngrijit lor mormintele. La străbunici n-a mai avut cine să vină să îngrijească mormintele iar crucile de lemn au putrezit sau au fost luate”, ne-a spus secretarul primăriei, un sătean prin mâinile căruia au trecut mii de documente.

Salvați cimitirului ciumaților

De 50 de ani nu se mai îngroapă în inima pădurii pentru că s-a făcut alt cimitir mai sus. Pe o palmă de loc, în mijlocul unei păduri seculare de goruni, delimitați de garduri sau granițe imaginare își dorm somnul de veci adepții mai multor confesiuni religioase. Locul se animă de luminație când, cu mic cu mare, vămenii străbat Ulița Morților ori trec peste ogrăzi să pună flori și să aprindă lumânări celor plecați dintre noi.

Zona ar putea fi inclusă într-un circuit turistic, pentru că e unică în România. Nu aduce bani ca Cimitirul Vesel și probabil nu prezintă interes pentru cei care ar putea s-o declare site de importanță locală. Primul pas pentru aceasta ar fi înscrierea în Registrul local al patrimoniului turistic al județului Satu Mare. Pentru aceasta trebuie documente iar pentru documente e un pic de umblat. Poate înainte de a tăia și ultimul gorun cineva se va îndura să facă demersurile necesare. Noi, ca asociație, am reușit să înființăm registrul local al patrimoniului turistic, la Consiliul Județean Satu Mare. Este rândul proprietarilor sau deținătorilor de patrimoniu să-l înscrie în registrul special creat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *